Klemmen van de kaak & tandenknarsen

Klemmen van de kaak & tandenknarsen

Het klemmen van de kaak betekent dat de tanden op elkaar geklemd worden. Tandenknarsen betekent dat de tanden over elkaar worden geschoven. De term voor deze beide vormen is bruxisme. Deze verkeerde mondgewoontes gebeuren vaak onbewust en kunnen zorgen voor ernstig verlies van tandweefsel en pijnklachten van het kauwstelsel. Daarnaast kan het zorgen voor oorpijn, oorsuizen, hoofdpijn en nekklachten.

De exacte oorzaak van tandenknarsen of kaakklemmen is soms moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, ‘overmatig’ cafeïne gebruik en bepaalde medicatie wordt in verband gebracht met bruxisme. Emoties kunnen ook het klemmen of knarsen versterken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende spreekwoorden en gezegden:

  • Iets voor je kiezen krijgen
  • Even doorbijten
  • Iets verbijten
  • Je ergens in vastbijten

Veel mensen zijn geneigd om in moeilijke tijden dan ook meer te klemmen of knarsen. Ook kan pijn stresserend zijn (het is namelijk een signaal van dreiging). Daardoor kan je in een vicieuze cirkel terecht komen van pijn => stress => pijn enzovoort.

Als orofaciaal fysiotherapeut bekijk ik de mens als geheel. Alles is met elkaar verbonden. In onze huidige maatschappij slaat bij veel mensen de balans tussen in- en ontspanning negatief door. Ik geef geregeld advies over het belang van het zoeken naar balans, goede voeding, rust, regelmaat en beweging. Daarnaast werk ik veel samen met andere disciplines zodat er vanuit een breed perspectief aan uw klachten wordt gewerkt. Doordat ik zonder contracten werk met de zorgverzekeraar heb ik tijd en aandacht voor u en kan ik mijn behandelplan volledig op u afstemmen. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede.

Heeft u last van klemmen van de kaak en/of tandenknarsen? Neem gerust contact op. U kunt zowel met als zonder verwijzing een afspraak inplannen.