Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus is een waarneming van een geluid in het hoofd of oren. Tinnitus wordt soms ook wel oorsuizen genoemd. Twee vormen van tinnitus zijn de objectieve tinnitus en subjectieve tinnitus. Bij een objectieve tinnitus wordt het geluid gegenereerd in het lichaam. Bij een subjectieve tinnitus is er een perceptie van geluid (fantoomgeluid), maar in afwezigheid van een geluidsbron. Tinnitus komt ten minste bij één op de tien Nederlanders voor. Het kan zowel een piep in het oor zijn als een ruis of een brommend of klikkend geluid. Het geluid kan door de dag heen soms harder en zachter zijn. Het komt voor op iedere leeftijd.

Tinnitus kan ontstaan door gehoorbeschadiging, ouderdom en een te hoge bloeddruk, maar ook door afwijkingen aan uw gebit of kaak. Ook de nek kan een belangrijke rol spelen naast stress en vermoeidheid. De oorzaak van tinnitus is vaak erg complex.

Er is veel onderzoek gedaan naar de behandeling van tinnitus. Het blijkt dat een multidisciplinaire aanpak, waaronder orofaciale fysiotherapie zinvol kan zijn. Ik heb uitgebreid tijd en aandacht voor u, omdat ik zonder contracten werk met de zorgverzekeraar.

Heeft u last van tinnitus klachten? Neem gerust contact op. U kunt zowel met als zonder verwijzing een afspraak inplannen.

Goede tips vindt u op deze video.

Op deze pagina wordt er meer verteld over orofaciale therapie bij een subjectieve tinnitus.