Oorpijn

Oorpijn

In veel gevallen bij klachten aan het oor heeft u al een huisarts en/of KNO-arts bezocht. Soms kunnen deze specialisten geen oorzaak vinden. Onbegrepen oorpijn kan ontstaan door strakke kaak en/ of halsspieren. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door stress, spanningen, verkeerde mondgewoonten zoals klemmen en knarsen en een verkeerde houding. Op het plaatje ziet u een voorbeeld van een triggerpoint in de spier die oorpijn kan veroorzaken.

Op verschillende manieren kan er spanning op de kaak komen. Denk hierbij aan veel kauwgom kauwen, klemmen en/of knarsen van de tanden en stress. Als de spieren verstoord raken kan dat zich uiten bij het oor. Zowel overgevoeligheid voor geluid als oorpijn kunnen voorkomen.

Het klemmen van de kaak betekent dat de tanden op elkaar geklemd worden. Tandenknarsen betekent dat de tanden over elkaar worden geschoven. De term voor deze beide vormen is bruxisme. Deze verkeerde mondgewoontes gebeuren vaak onbewust en kunnen zorgen voor ernstig verlies van tandweefsel en pijnklachten van het kauwstelsel. Daarnaast kan het dus ook zorgen voor oorpijn, oorsuizen, hoofdpijn en nekklachten.

De exacte oorzaak van tandenknarsen of kaakklemmen is soms moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, ‘overmatig’ cafeïne gebruik en bepaalde medicatie wordt in verband gebracht met bruxisme. Emoties kunnen ook het klemmen of knarsen versterken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende spreekwoorden en gezegden:

  • Iets voor je kiezen krijgen
  • Even doorbijten
  • Iets verbijten
  • Je ergens in vastbijten

Veel mensen zijn geneigd om in moeilijke tijden dan ook meer te klemmen of knarsen. Ook kan pijn stresserend zijn (het is namelijk een signaal van dreiging). Daardoor kan je in een vicieuze cirkel terecht komen van pijn => stress => pijn enzovoort.

Heeft u last van onbegrepen klachten in het oor? Neem gerust contact op. U kunt zowel met als zonder verwijzing een afspraak inplannen.