Dry needling

Dry needling

In 2014 heb ik de cursus ‘Dry Needling: extremiteiten en wervelkolom’ gevolgd. In 2016 heb ik vervolgens de cursus ‘Dry Needling: kaak en hoog cervicaal’ gevolgd. Deze cursus is zeer uitgebreid en er worden geregeld terugkomdagen georganiseerd zodat de nieuwste ontwikkelingen worden bijgehouden.

Dry needling is een methode waarbij er gebruik wordt gemaakt van een droge acupunctuurnaald. Bij deze methode wordt er dus geen vloeistof in de spier gebracht. Als er triggerpoints in spieren zitten kunnen deze worden aangeprikt met de naald waardoor deze snel en langdurig kunnen ontspannen.

Dry needling wordt alleen toegepast als er een voelbare strakke band in de spier zit, welke lokale pijnklachten, gerefereerde herkenbare pijn en ook een verminderde mobiliteit geeft. Als een pijnlijke triggerpoint is aangeprikt wordt de lokale gevoeligheid en gerefereerde pijn direct minder en verbetert de mobiliteit (beweeglijkheid) ook direct. Het verminderen van myofaciale triggerpoints doormiddel van dry needling wordt in de meeste gevallen in combinatie met rek technieken en massage technieken toegepast. Uit enkele onderzoeken blijkt dat dry needling ook een langdurig effect heeft als het wordt gecombineerd met rekoefeningen. Het effect is ook afhankelijk van een gedegen onderzoek van de bron van de pijn. Ook is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten en niet enkel symptomen te bestrijden. Inmiddels pas ik dry needling vanaf 2014 toe. Ik heb veel ervaring met het prikken en ik ga zeer accuraat te werk. Triggerpoints kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden zoals overbelasting en/of een verkeerde houding. Ik adviseer u daarom ook hoe u pijnlijke triggerpoints in het vervolg in de spieren kunt voorkomen.

Voor vragen neem gerust contact op.